Za sve informacije oko cene, dostupnosti i poručivanja proizvoda, pozovite neki od naših maloprodajnih objekata.

Idealna obuća za trudnice tokom vrelih letnjih dana

Idealna obuća za trudnice tokom vrelih letnjih dana	Jedan od problema koji nosi trudnoća je i oticanje nogu, naročito leti. Kako, onda, odabrati obuću za vrele letnje dane?

Dolazak leta donosi vrućine koje većina ljudi teško podnosi, a naročito u gradovima, gde je temperatura za nekoliko stepeni viša zbog velikog broja automobila koji dodatno zagrevaju vazduh. Trudnice posebno teško podnose toplotu jer zbog specifičnog uticaja hormona imaju osećaj da im je stalno toplo. 

Obuća treba da bude bezbedna

Najpre, treba izbegavati tanke i visoke štikle, koje mogu da dovedu do gubitka ravnoteže ili nezgodnog pada, što može ozbiljno da ugrozi trudnoću. Promena položaja tela zbog rasta stomaka i povećana površina oslonca (trudnice hodaju sa nešto razmaknutim stopalima, kako bi obezbedile bočnu ravnotežu), zahtevaju i bezbednu obuću.

Poštedite svoje noge napora

To ne znači da, ako ste do trudnoće nosile štikle, sada treba da ih zamenite potpuno ravnom obućom. Jer, takvom obućom se naglašava lumbalna lordoza (krivina kičme u krstima) - pa u poodmakloj trudnoći, hodajući u ravnom, imate utisak da ćete pasti na leđa. To je zbog pomerenog težišta, što dodatno angažuje mišiće zadužene za balans, tako da se lagana šetnja pretvara u naporan fizički rad. Obuća sa nešto širom štiklom, visine tri do pet centimetara, svakako bi bila optimalna.

Usporena cirkulacija je još jedan problem koji prati trudnoću, tako da treba izbegavati obuću koja može dodatno da je uspori. Pored previsokih štikli, to je tesna obuća, kaiševi na sandalama koji se urezuju u nogu, obuća od veštačkih materijala koji ne dozvoljavaju koži da diše...


Papuče, klompe, sandale

Na stopalima se, takođe, nalaze nervni završeci svih organa, preko kojih je moguće posebnom tehnikom masaže (refleksoterapijom) uticati na njihov rad. Međutim, ona se u trudnoći ne preporučuje, jer može da dovede do neželjenih efekata. Ovaj podatak dovoljno govori o osetljivosti stopala i mogućem uticaju na čitav organizam, što znači da sa posebnom pažnjom treba birati obuću, posebno u trudnoći.

Papuče su tokom leta svakako najčešći izbor jer se lako obuvaju, pa ne morate da se savijate, što nimalo nije lako sa velikim stomakom. U isto vreme, one su i najnestabilnije, jer peta lako može da sklizne preko ivice, tako da nisu najbezbednije. Klompe, ili papuče koje su napred zatvorene,  anatomskog oblika koji podržava svodove, dobar je izbor. Posebno ako imaju kaiš, koji ih lako pretvara u sandale (možete da ga koristite kada dugo hodate, ili je teren neravan). Inače, prave se od prirodnih materijala, kože i drveta koji obezbeđuju da se stopala normalno znoje i da koža diše.


Pogledajte našu ponudu ženske obuće i biće vam jasno zašto ih mnoge dame priželjuju u svom garderoberu!