Za sve informacije oko cene, dostupnosti i poručivanja proizvoda, pozovite neki od naših maloprodajnih objekata.

4 neophodna saveta za kupovinu udobne obuće koja traje

Saveti za kupovinu obuce

U radnji ste izabrali cipele, lepe na prvi pogled, i delovala vam je kao udobna obuća na prvi korak. Međutim, kada ste stigli kući i obuli ih za neku priliku, ubrzo ste shvatili da baš i nisu tako dobre kako su delovale. Počinju da vas žuljaju, noge vam se znoje u njima, brzo menjaju formu. Nakon nekoliko nošenja, odustajete, pakujete ih u cipelarnik i nikada ih više ne obuvate. Mirite se sa činjenicom da ste bacili novac i krećete u potragu za drugim. Igrate tombolu, ne  znajući da li će i sledeće koje kupite dočekati ista sudbina. Da li vam ovo zvuči isuviše poznato? Dosta je bilo gubljenja vremena i novca. Krajnje je vreme da  naučite kako da prepoznate kvalitetnu, udobnu obuću sa kojom ćete biti zadovoljni. 

         1. Neophodna podrška uzdužnom i poprečnom svodu stopala

Mnogi od nas obraćaju pažnju isključivo na estetsku stranu obuće koju kupuju. Međutim, od velike važnosti je i ona funkcionalna, praktična strana. Šta mislite, zbog čega vas noge, a često i kičma boli, poneka čak i samo nakon par minuta hodanja u lošim cipelama? Neodovoljna podrška svodu stopala čini da se vaša celokupna težina neravnomerno raspoređuje prilikom gaženja što uzrokuje nepovoljan pritisak na samo stopalo, a koji se dužim nošenjem ovakve obuće prenosi i na kičmu. Negativne posledice obuće bez podrške svoda stopala pre se manifestuju kod osoba koje imaju ravna stopala. No, neretko i osobe sa pravilnim stopalima osećaju razliku. Kako vaša obuća ne bi negativno uticala na vaše zdravlje, uvek birajte anatomski dizajniranu obuću koja pruža podršku svodovima vaših stopala.

         2. Važnost materijala

U svakoj obući, vaše stopalo mora da diše. Jedino tako možete izbeći neugodan miris, znojenje, osećaj neprijatnosti i nelagodnosti. Bilo da kupujete obuću za svaki dan ili za neku određenu priliku, neophodno je da izaberete onu koja je napravljena od kvalitetnog materijala. Najtrajnija udobna obuća, a i najprijatnija se pokazala obuća od prirodne kože. Veštačka koža ima tendenciju da brzo promeni oblik, a često se i raspadne. Razliku možete primetiti u mirisu. Prirodna koža ne miriše, dok veštačka odnosno sintetička ima specifičan miris. Kako ne biste pogrešili, uvek pitajte prodavca da vas posavetuje i objasni od kog materijala je napravljena obuća za koju ste se zainteresovali.        

       

        3. Detalji čine razliku

Dugotrajnost obuće ne zavisi samo od kvaliteta materijala od kog je napravljena. Veliku ulogu igraju šavovi, spojevi i sitni radovi na samoj obući. Ukoliko cipela nije kvalitetno zašivena, može se desiti da prilikom nošenja spojevi veoma brzo popuste, konci popucaju ili se materijal iskrivi. To je ujedno i najbrži način skraćivanja veka trajanja samih cipela. Takođe, ovi detalji utiču i na samu udobnost cipele. Grubi šavovi uz rubove cipela mogu vam stvarati nelagodu prilikom hoda, grebati ili napraviti žuljeve. Kako biste se uverili da je sve na svom mestu, pre kupovine detaljno pogledajte obe cipele. Obratite pažnju na detalje. Pređite prstom preko spojeva i šavova i uverite se u njihovu mekoću.

        4. Fleksibilno je pametno

Udobna obuća i udobnost cipele u velikoj meri zavisi i od savitljivosti odnosno fleksibilnosti materijala od kog je napravljena, ali i od njenog đona. Najlakši način da proverite kakav đon imaju cipele koje ste odabrali je da napravite nekoliko koraka u njima. Ukoliko se cipela savija sa vašim stopalom, to znači da je đon dovoljno elastičan. Veoma je bitno da se osećate udobno u cipelama; da svaki deo cipele lepo prijanja uz vašu nogu i da peta, prsti, unutrašnjost i spoljašnjost stopala lepo ležu u za njih predviđen deo.